vrijdag 24 augustus 2012

Gelijk of geluk


Je kent ze ongetwijfeld, die mensen die het slechtste in je naar boven halen. Type schoonmoeder, de afkeuring druipt er van af. Ze zorgen er altijd voor dat jij je minderwaardig voelt en je jezelf zo nodig moet bewijzen.

Of mensen waarvan jij vindt dat ze het heel anders zouden moeten doen. Ze accepteren maar niet dat jouw manier de enige en juiste manier is. Je hebt het al zo vaak besproken maar er verandert niets. Deze  mensen zijn een bron van voortdurende irritatie voor je.

Is dat zo? Komt het door die mensen? Of komt het door jouw gevoel over die mensen?

Door even stil te staan bij wat je echt voelt, kom je dichter bij de essentie waar het om gaat. In de meeste gevallen maak je jezelf heel ergens anders druk om dan je in eerste instantie denkt.

Door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens kom je weer in je eigen kracht te staan en kan je voortaan anders met deze mensen omgaan. Bedenk dat de mensen die heftige negatieve gevoelens in je wakker maken in feite kadootjes zijn waar je veel van kunt leren.

Ik geef een voorbeeld:
Ron was een aardige collega van me. We hadden veel plezier tijdens het werk maar wanneer ik een afspraak met Ron had dan kwam hij of te laat of hij kwam helemaal niet. Als ik dan belde dan zei hij altijd zoiets van o ja ik moest je nog laten weten dat de afspraak verzet moet worden. Grrrrrrrrrrrrr na een tijdje kwam de stoom uit mijn oren als zoiets weer gebeurde.

Ik merkte dat ik steeds meer moeite kreeg om normaal met hem om te gaan. Het niet nakomen van de afspraken stond te veel in de weg. Toen ik me afvroeg waarom ik me hier toch zo ontzettend druk over maakte, kwam ik er achter dat ik het heel belangrijk vind om serieus genomen te worden. Door zijn afspraken met mij niet na te komen gaf Ron (in mijn beleving) heel duidelijk aan dat hij me niet serieus nam en dat hij alles belangrijker vond dan mij.

Toen ben ik er met Ron over gaan praten. Ik vertelde hem hoe het voor mij was wanneer hij zijn afspraken niet nakwam. Hij reageerde verbaasd en ook geschrokken. Hoe kon ik nu denken dat hij mij niet belangrijk vond? Ik was juist een enorm gewaardeerde collega die hij ook nog eens persoonlijk graag mocht. Ik wist toch dat hij nooit zijn afspraken nakwam, ook bij andere mensen niet.

Ron is nooit een ster geworden in het nakomen van zijn afspraken. Mijn gesprek met hem klaarde wel de lucht. Hij deed meer zijn best om op tijd te komen en ik kon beter accepteren en trok het me in ieder geval niet meer persoonlijk aan wanneer hij weer eens te laat was of niet op kwam dagen.

Zie irritaties of andere negatieve emoties dus als kadootjes. Een mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Wanneer je plezierige relaties wilt dan helpt het om voor geluk te gaan in plaats van voor gelijk  krijgen te gaan.

We hebben altijd allemaal gelijk, het ligt er maar net aan van welke kant je iets bekijkt. We hebben ook allemaal onze leuke en minder leuke kanten. Hoe fijn is het wanneer iemand jouw minder leuke kanten voor lief neemt. Onvoorwaardelijke acceptatie zonder te veroordelen.

Welk kadootje ga jij vandaag uitpakken? Aan wie erger jij je?

Wil je meer Prikkels? Kijk op www.m-pulse.nl en download het gratis eBook!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten