zaterdag 27 september 2014

Vergroot je empathie voor een betere wereld

Empathie, het vermogen om je te verplaatsen in de ander........

Ik zag gisteren een filmpje op Youtube van Roman Krznaric. Hij schreef de 6 habits of highly empathic people. Volgens hem is empathie wat de wereld nu nodig heeft. We hebben voldoende inzicht in onszelf gekregen en weten heel goed hoe we onze eigen behoefte kunnen vervullen. Nu is het tijd om ons weer voor elkaar te interesseren.

De habits:

1. Nieuwsgierig zijn naar vreemden
       - Mensen uit een andere cultuur of een andere sociale klasse of zelfs mensen die tot je tegenstanders worden gerekend. In de 2e wereldoorlog werden arme hongerige stadskindjes naar het platteland gestuurd om aan te sterken. De vrouwen van het platteland hadden tot dan toe geen idee hoe erg het was om in de stad te leven. Er kwam een beweging op gang die zich sterk maakte om gratis voedsel te verspreiden in de stad.

2. Zoek naar de overeenkomsten
       - Dit zorgt voor begrip voor elkaar ondanks de verschillen. Zoals "Hello Peace" een telefoonlijn waar Israelische en Palestijnse jongeren gratis kunnen bellen en een half uur met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Ze komen erachter dat ze dezelfde pijn en hetzelfde verdriet ervaren.

3. Experimenteer met avontuurlijke ervaringen
       - Ken je dat programma dat een miljonair een week in een armoedige wijk doorbrengt. Het kan mij tot tranen roeren hoe zo' n persoon tot andere inzichten komt en anders naar het leven gaat kijken.

4. Leer converseren
       - Echt contact maak je niet door oppervlakkige praatjes over het weer maar door je te verdiepen in de ander. Interesse tonen, vragen naar iemand zijn mening en ervaringen. Jezelf openstellen en kwetsbaar durven opstellen.


5. Leer van de geschiedenis
       - Nelson Mandela gaf het goede voorbeeld door de Rugbyclub president te ontmoeten (Rugby stond symbool voor het gehate apartheid met alleen witte spelers). Haat zaait niets anders dan meer haat.

6. Empathie opnemen in de opvoeding
        - Er zijn scholen waar kinderen 1 jaar les krijgen van een baby. Ze moeten met elkaar goed kijken en besluiten waar de baby behoefte aan heeft en dit met elkaar bespreken.

Ik daag iedereen uit om meer aandacht aan empathie te besteden. Vergroot je eigen empathische vermogen. Verbeter de wereld en begin bij jezelf!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten